Four Seasons Montréal Hotel and Residences + "Contemplation" Artwork

Client : Carbonleo
Architects : Lemay + Sid Lee Architecture
Surface area : 35,000 m² (377,000 ft²)

The Four Seasons Montréal Hotel and Residences (FSMHR) is an 18-storey mixed use building with great ambitions. In addition to breathing new life into Maison Ogilvy, the FSMHR project contributes to rejuvenating Sainte-Catherine Street and in turn, all of Montréal’s downtown core. With its 120 Four Season hotel rooms, over 30 luxury condos, and some of the finest boutiques in the city, this complex is a landmark of both the Montréal skyline and urban architecture itself. The total area of the building includes 3,250 m² (35,000 ft²) of commercial space, and a 400-car capacity underground parking garage distributed on 7 levels and a half.


TECHNICAL CHALLENGES :

  • More than 20 column transfers were required to respond to the vertical stacking of different mixed use functions (luxury condominiums and hotel rooms, hotel ballroom, swimming pool, commercial spaces, logistics are, and car parking).
  • Design of a deep basement containing 7 levels and a half of underground parking directly adjacent to the historic Ogilvy department store and superimposing the new building over the old foundations of the Hotel de la Montagne.
  • Design of a suspended rainwater storage tank located on a mezzanine directly above the parking entrance ramp.
  • Design of a reinforced concrete ‘’reservoir’’ to accommodate the interior swimming pool and spa at the 6th floor.
     

NOTABLE SOLUTIONS AND INNOVATIONS :

  • Use of gradual horizontally transitioned columns of up to 2,775 mm (9 ft) throughout the project in order to achieve column transfers and provide the desired structural spacing through the vertically stacked mixed-use nature of the project. The columns were laterally thickened through their transitions to resolve eccentric forces and avoid the use of costly and cumbersome transfer beams.
  • Horizontally transitioned shear wall that shifted 1,500 mm (5 ft) laterally at the ground floor to provide optimized commercial space at all levels.
  • Use of high strength concrete of up to 80 MPa in the columns.
  • Design of a major ballroom measuring 16 m x 30 m (52 ft x 98 ft) without any interior columns in the direct centre of the building.
  • Use of all concrete cores for shearwalls, reducing the total number of walls required for lateral design.

"CONTEMPLATION" ARTWORK BY PASCALE GIRARDIN :

In addition to the structure of the building, ELEMA was commissioned to accompany the internationally renowned Québec artist Pascale Girardin in the creation of the work "Contemplation" which is suspended between the 9th and 18th floors of the open air central atrium.

We have in particular:

  • Determined the aluminum thickness required to ensure the adequate structural capacity of the flowers and petals (94 units in total), based on the reception of prototypes;
    • Snow and ice loads had to be considered;
    • Note that 24K gold leaves are partially applied to them;
  • Specified the vertical suspension cables and their anchors in the 9th floor slab and the 18th floor horizontal suspension system in order to maintain optimum tension, taking into account, in particular, temperature variations;
  • Specify the attachments of flowers and petals to the vertical suspension cables;
  • Designed the horizontal 10" diameter steel suspension structure located at the top of the atrium and attached to the perimeter concrete parapets.

 
Photo credit of the artwork: Stephany Hildebrand

To consult the press kit and for more photos...

To visit Pascale Girardin's website...


To visit the project on Google Street View…

  • Four Seasons Montréal Hotel et Résidences
  • Four Seasons Montréal Hotel et Résidences
  • Four Seasons Montréal Hotel et Résidences
  • Atrium
  • Contemplation 3