Four Seasons Montréal Hotel and Residences
 

Client : Carbonleo

Surface area : 35,000 m² (377,000 ft²)

The Four Seasons Montréal Hotel and Residences (FSMHR) is an 18-storey mixed use building with great ambitions. In addition to breathing new life into Maison Ogilvy, the QDLM project will contribute to rejuvenating Sainte-Catherine Street and in turn, all of Montréal’s downtown core. With its 120 Four Season hotel rooms, over 30 luxury condos, and some of the finest boutiques in the city, this complex is soon to be a landmark of both the Montréal skyline and urban architecture itself. The total area of the building includes 3,250 m² (35,000 ft²) of commercial space, and a 400-car capacity underground parking garage distributed on 7 levels.

TECHNICAL CHALLENGES :

  • More than 20 column transfers were required to respond to the vertical stacking of different mixed use functions (luxury condominiums and hotel rooms, hotel ballroom, swimming pool, commercial spaces, logistics are, and car parking).
  • Design of a deep basement containing 7 levels of underground parking directly adjacent to the historic Ogilvy department store and superimposing the new building over the old foundations of the Hotel de la Montagne.
  • Design of a suspended rainwater storage tank located on a mezzanine directly above the parking entrance ramp.
  • Design of a reinforced concrete ‘’reservoir’’ to accommodate the interior swimming pool and spa at the 6th floor.
     

NOTABLE SOLUTIONS AND INNOVATIONS :

  • Use of horizontally transitioned columns of up to 2,775 mm (9 ft) throughout the project in order to achieve column transfers and provide the desired column spacing.  This solution used slab thickenings to resolve the eccentric forces and avoided the use of costly deep transfer beams.
  • Horizontally transitioned shear wall that shifted 1,500 mm (5 ft) laterally at the ground floor to provide optimized commercial space at all levels.
  • Use of high strength concrete of up to 80 MPa in the columns.
  • Design of a major ballroom measuring 16 m x 30 m (52 ft x 98 ft) without any interior columns in the direct centre of the building.
  • Use of all concrete cores for shearwalls, reducing the total number of walls required for lateral design.
     

To visit the project on Google Street View…

  • Four Seasons Montréal Hotel et Résidences
  • Four Seasons Montréal Hotel et Résidences
  • Four Seasons Montréal Hotel et Résidences